DJI MAVIC 2
DRONE çekimleriniz için hazır…
DRONE çekimlerinin çok amaçlı kullanılmasının avantajlarından sizler de yararlanmak isterseniz DJI MAVIC 2 havada…
UniDrone galeri
Drone hakkında...
Özellikle video çekmek ve insanların ulaşamadığı yerlerin fotoğraflarını çekmek için kullandıkları bir cihazdır. Drone uzaktan kumanda ile hareket ettirilir ve dronelara komutlar verilebilir. Pilotsuz hava aracı olarak da bilinen drone cihazları daha çok video çekmek amacıyla kullanılmaktadır.
Drone ya da Türkçe adıyla insansız hava araçlarını kullanan kişilere drone pilotu denir. Drone pilotları genellikle drone’ların üzerine yerleştirilen kameralar ile çekim yapılmasını sağlar.
Profesyonel Drone’lar Maksimum 7 KM Minimum 3 KM uçuş mesafesine sahiptir.
Drone eğitimi, kişiye drone’lar hakkında teknik ve detaylı bir bilgi sağlamaktadır. Öte yandan “yeşil alan” olarak tabir edilen havaalanı, askeri bölge ve stad benzeri birçok alanda drone uçuşu yapmanın yasak olduğu da bu eğitimle birlikte adaylara anlatılmaktadır.
SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenmiş bu talimatlara göre ağırlığı 500 gram altı olan ve hobi amaçlı olarak kullanılan drone’ların sisteme kayıt edilmelerine ve uçuş izni almalarına gerek yoktur. Ancak güvenlik bölgeleri ve uçuşa yasak bölgelerde hobi amaçlı da olsa bu drone’ların uçurulmaları yasaktır.
İnsansız hava araçlarının tasarım, üretim, denetim, kullanımını içine alan tüm teknolojilere drone teknolojisi deniyor. Drone teknolojisi yüksek çözünürlüklü kameralar, yapay zekâ desteği ve akıllı sensörler gibi yeni yatırımlarla hızla gelişiyor.
- Fotoğrafçılık, Film ve Reklamcılık
- Habercilik
- İlk Yardım Ve Arama Kurtarma
- Su Altı Araştırmaları
- Tarım Alanlarının ve Ormanların Denetlenmesi
- Haritalama Çalışmaları
- Sınır Güvenliği ve Gözetleme
- Dağıtım ve Ulaştırma
bazı drone uygulama alanlarıdır.
Havada insansız uçabilen tüm araçlara drone olarak adlandırabiliriz. Dronlar, uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen, komut verilebilen, video ve görüntü kaydı yapabilen insansız hava araçlarıdır. Bir drone, pervane, motor, gövde ve uçuş kontrol kartı gibi bileşenlerin bir araya gelmesinden oluşur.
Genel olarak drone çeşitleri motor sayılarına göre adlandırılıyorlar. Tricopter, Quadcopter, Hexacopter, Multicopter olarak drone çeşitlerini görebiliriz.
Drone ehliyeti SHGM üzerinden yada SHGM tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların herhangi birinden alabileceğiniz drone uçuşları sırasında kolluk kuvvetlerinin sizden talep edeceği evraktır.
Drone ehliyeti farklı ağırlık ve boyutlardaki drone’lara göre değişiklik göstermektedir. Ehliyet türleri ise; İHA-0, İHA-1, İHA-2 ve İHA-3 şeklindedir.
- İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olanlar,
- İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olanlar,
- İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olanlar,
- İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olanlar.
Azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’nızı sadece yeşil bölgelerde ve kapalı alanlarda kullanabilirsiniz. Drone ehliyeti almanız 500 gr ve üzeri cihazlar için zorunludur.
Sivil Havacılık Kanununun belirttiği şekilde, uçuş izni Mülki İdari Amirlerinden, yani uçuş yapılacak yerin bağlı olduğu Valilik / Kaymakamlıktan alınmalıdır. İHA’ların ağırlığa göre kategorize edilmesi ve ağırlık muafiyetleri, SHGM İHA Sistemleri Talimatında belirlenen tanımlardır. Bu talimattan üstün olan Sivil Havacılık Kanunu’nda ise ağırlık ayrımı yoktur. Bu nedenle kanunun belirlediği “Mülki İdari Amirlerinin belirlediği alanlar haricinde uçuş yapma yasağı” ağırlığına bakılmaksızın bütün İHA uçuşlarını kapsar.
İnsansız hava araçları ile ilgili daha detaylı bilgilere Türk Sivil Havacılık Kanunu ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı üzerinden ulaşabilirsiniz.