Yurtdışında eğitim almanın ve çalışmanın sadece bir yaşam deneyimi olarak değil, aynı zamanda bir öz geçmiş takviyesi olarak da ne kadar etkileyici olabileceğini düşünün.
Sonunda, yurt dışındaki eğitim yıllarınızı doldurdunuz ya da doldurmak üzeresiniz! Harika zaman geçirdiniz, birçok ilginç insanla tanıştınız, ilginç yerler gördünüz, çok hızlı yabancı dil konuşan gösterişli öğretim görevlilerini anlamak için mücadele ettiniz ve yeni keşfedilmiş bir dünyevi bilgelik duygusu ve öz geçmişinizi geliştirecek, iş bulma şansınızı artıracak bir avuç yeni beceri ile eve geri döndünüz. İş başvurusu söz konusu olduğunda, başarının gerçek anahtarı, tüm bu harika yeni becerileri öz geçmişinize mümkün olan en etkili ve uygun şekilde dahil ettiğinizden emin olmaktır.
Yurtdışında eğitim almanın ve çalışmanın sadece bir yaşam deneyimi olarak değil, aynı zamanda bir öz geçmiş takviyesi olarak da ne kadar etkileyici olabileceğini düşünün.
İşte, yurt dışında geçirdiğiniz yıllar boyunca edindiğiniz deneyimleri öz geçmişinize nasıl aktaracağınıza ve hayalinizdeki işe kavuşmaya yardımcı olacak harika ipuçları.
♥ Yurtdışında eğitim aldığınızı CV’ nizin ‘Eğitim’ bölümünde belirtmelisiniz.
♥ Yurtdışında aldığınız eğitime, çalışmalarınıza veya stajlarınıza ‘Deneyim’ başlığı altında veya ‘İş’, ‘İstihdam’ başlıkları altında yer verebilirsiniz.
♥ Yurtdışında geçirdiğiniz yılları, yine edindiğiniz bazı becerileri veya dikkate değer akademik projeleri ve başarıları bir ‘Deneyim’ bölümü altında listeleyebilirsiniz.
♥ Yurt dışında geçirdiğiniz süre boyunca çeşitli işler denediyseniz her işi CV’ ye dahil etmek zorunda değilsiniz. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyona en uygun olanları, özellikle de en az bir yabancı dilde üstlendiğiniz projeleri veya işleri vurgulayın.
♥ Yeni bir ülkeye taşınmak, ev bulmak, cep telefonu, banka hesabı ve internet erişimini halletmek, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak, yeni bir kültüre uyum sağlamak, kendinizi defalarca yabancılara tanıştırmak… Bunlar, size, kendine güven, kültürel duyarlılık, dayanıklılık, esneklik, hoşgörü, sabır, coşku, inisiyatif, kararlılık ve risk alma ve baskı altında çalışma yeteneği gibi beceriler kazandıran tipik yurt dışı zorluklarıdır. Bunların hepsi potansiyel bir işveren için çekici olan becerilerdir ve bu nedenle CV’ nizde bunlardan en az birkaçını vurgulamanız önemlidir.
♥ Seyahat deneyiminiz de bir değerdir; İşe alım görevlileri, küresel bir farkındalığa sahip olduğunuzu görmekten hoşlanır. Ziyaret ettiğiniz ülkeleri ‘Beceriler’ bölümünde ‘Uluslararası Seyahat Deneyimi’ olarak listelemeyi düşünebilirsiniz.
♥ Yurt dışı deneyimlerinizi öz geçmişinizde gerçekçi yer verin. Mülakatta neredeyse detayların kesinlikle size sorulacağını unutmayın.
♥ Yurt dışında bir iş başvurusunda bulunmak isterseniz başvurunuzu o ülkenin kültür yapısına uygun bir şekilde sunmanız gerektiğini unutmayın.
♥ Belirli bir ülkede çalışmaya kararlıysanız, profesyonel bir tercümandan destek almayı düşünebilirsiniz. Öz geçmişinizin akıcı bir şekilde okunduğundan ve uygunsuz bir yazım hatasının veya dilbilgisi hatasının işi alma şansınızı tehlikeye atabileceğinden emin olmalısınız.
♥ Öz geçmişinizle birlikte bir fotoğraf göndermeniz normaldir ve bir fotoğrafı eklememeniz, işverenin titizlikle hazırlanmış öz geçmişinize bakmadan başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir. Bir fotoğraf eklemeniz gerekiyorsa, arkadaş canlısı ve prezentabl göründüğünüzden emin olun.
♥ Yurt dışında geçirdiğiniz süre boyunca kazandığınız dil becerileri , güven ve kültürel bilgi başvurduğunuz kuruluşlara sorunsuz bir şekilde entegre olmanızı sağlayabilir.
♥ Bazı ortak benzerlikler olmasına rağmen, farklı kültürlerden işverenler genellikle farklı formatlarda öz geçmişler beklerler! Sonuç olarak, becerilerinizle ilgili bilgileri tam olarak nasıl sunmanız gerektiğini öğrendiğinizden emin olmanız gerekir. Bazı ülkelerdeki işverenler sizden ters kronolojik sırada bir CV hazırlamanızı beklerken, diğer ülkelerdeki şirketler deneyimlerinizi tematik olarak gruplandıran işlevsel bir CV’ yi tercih edebilir. Bu nedenle, CV’ nizin doğru bilgileri doğru formatta içerdiğinden emin olmak için araştırmanızı yapmanız önemlidir. Çeşitli örnekler bulmaya çalışın, yapı ve formatlarındaki ortak eğilimleri belirleyin ve ardından bunları kendi öz geçmişinize uygulayın.
♥ Çalışmayı düşündüğünüz ülkede faaliyet gösteren işe alım ajanslarıyla iletişime geçmek ve onların uzman tavsiyelerini almak da iyi bir fikir olabilir. Ayrıca, çalışmak istediğiniz ülkenin büyükelçiliğiyle de iletişime geçebilirsiniz.
♥ Uluslararası varlığı olan bazı işverenler, öz geçmişinizin biri İngilizce diğeri yerel dilde olmak üzere iki versiyonunu göndermenizi bile isteyebilir. Durum buysa, iki öz geçmişin formatının tutarlı olması önemlidir.
Umarız, yaşadığınız tüm deneyimler bir anıdan daha fazlası olur ve bu ipuçları ilk işinizi bulmada hayati önem taşır. (globalgraduates’den çeviri)
644