Üniversite bitiyor… Harika bir özgeçmiş oluşturma zamanı

Üniversite nihayet bitiyor. Başarılı bir ders temposunun ardından şu sıkıcı ders kitaplarını artık bir kenara bırakmanın ve harika bir özgeçmiş oluşturmanın zamanı geldi.

Üniversite yaşamı sıkıcı ve zor bir dönem olsa da, mezuniyet rahatlama ile beraber bir üzüntü hissi de getirebilir. Ancak yaşam devam ediyor. Artık sırada ne mi var dersiniz? İş bulmak; işte hayatınızdaki bir sonraki engel.

Üniversite size birçok deneyim kazandırdı. Şimdi, bilginiz, becerileriniz ve yeteneklerinizle kendinizi potansiyel işverenlere pazarlama zamanı.

İşverenlerin önlerine gelen her özgeçmişe uzun uzun zaman ayırdıklarını zannetmeyin. Sadece birkaç dakika ayırdıkları gerçeğini unutmadan, özgeçmişinizi kişisel bir ilan olarak düşünün. Özgeçmişinizi okuyanın dikkatini hemen çekmelisiniz. Aksi halde bir sonraki CV sıranızı kapacak.

İşte, diğerleri arasından sıyrılmanızı sağlayacak bir CV oluşturmayla ilgili bazı ipuçları…

Yaşam Hikayenizi Yazmayın

Özgeçmişiniz, son 10 yılda insanları hayatınızın her ayrıntısına boğmak için bir fırsat değil. Bu belgenin başarılı olması kısa ve öz olmasına bağlı. Bir A4 sayfasının 2 tarafı veya daha azı yeterli olacaktır. Tüm yaşam hikayenizi yazmanıza gerek yok.

Talip olduğunuz iş tanımını dikkatlice okuyun ve kendinize ait hangi bilgilerin iş tanımı ile ilgili olduğuna karar verin. İş tanımına uygun anahtar kelimeler grubu oluşturun ve bu kelimelerden yola çıkarak işverene, gereksinimlerini karşıladığınızı vurgulayan ifadeler kullanın.

Açık ve Net Bir Biçim Seçin

Genellikle, bir CV’nin ilk satırlarında kişisel bilgileriniz önce gelir, ardından nitelikleriniz, eğitim geçmişiniz, iş deneyiminiz, hobileriniz ve ilgi alanlarınız gelir.

Çoğu iş yalnızca bu genel ve geleneksel biçimi gerektirir. Biraz daha etkileyici bir şablon kullanmak, size Sanat veya Medya endüstrilerindeki işlere başvurmanızda yardımcı olacaktır. 

Dürüst Olun

Özgeçmişinizde hiçbir satırın fark edilmeyeceğini zannetmeyin. İşverenler özgeçmişinizdeki her satırı, detayları veya eksik olan bariz ayrıntıları fark edeceklerdir.

Diğer taraftan, geçmiş deneyimleriniz ve süreleri konusunda dürüst olun. Görüşmeye davet edilebilirsiniz ve yakalanma riski hiç hoş olmaz!

İş geçmişiniz varsa ve bu geçmişinizde veya eğitiminizde boşluklar varsa endişelenmeyin, nedenini açıklamaya ve nedenlerinizi mümkün olan en iyi şekilde ifadeye hazır olun.

Unutmayın, sonuçta işverenler de bir insan. Hastalık, aile, kişisel eğitim ve benzeri nedenlerle yaşamınızda kariyer dışı boşluklar olmasını doğal karşılayacaklardır.

Diğer Becerilerinizi de Unutmayın

Başvurduğunuz her iş bir şekilde diğerlerinden farklı olacaktır.

Bu nedenle, hangi değerlerinizi ve bilgileri vurgulamanız gerektiğini bilmeniz için iş tanımını iyi okumanız önemlidir.

İş tanımında yer alan hedeflere ulaşmak için, önceki görevlerdeki sorumluluklarınızı listeleme yerine,  farklı becerileri nasıl kullandığınızı gösteren ifadeler yer verin.

Daha önceki deneyim zamanlarınızı da es geçmeyin.

Özgeçmişinizde yer vermek için sadece ücretli iş zamanlarını değil, üniversitedeki ve belki daha önceki deneyim zamanlarınızı da es geçmeyin.

Özgeçmişinizde, eğitimlerden, derslerden ve seminerlerden kazandığınız bilgi ve becerilere yer verin. Üyesi olduğunuz dernekleri, toplulukları veya takımları, iletişim, zaman yönetimi, problem çözme teknikleri ve benzeri kişisel eğitimlerinizi ve diğer hangi becerileri edindiğinizi unutmayın.

CV’nizde yer verdiğiniz her şeyin mesleki tecrübenizle ilgili olması gerekmez. Ayrıca, başvurduğunuz bir işle ilgili değerli beceriler kazanmış olabileceğiniz hayatınızın başka birçok alanı vardır.

Dilbilgisi Hataları

Yalnızca bilgisayarınızın yazım denetleyicisine güvenmeyin. Ayrıca, dilbilgisi veya cümle yapısındaki hataları gözden kaçırmayın.

Özgeçmişinizi ekrandan okuma yerine bir kağıda dökün. Çünkü, bir ekrandan ziyade kağıda döküp okumak hataları belirlemenize yardımcı olabilir. Diğer yandan da bir arkadaşınıza veya ailenizden birine de kontrol ettirebilirsiniz.

Geri Bildirim

Öncelikle, bir işveren başvurunuzu reddederse, nedenini sormaya çalışın. Birçoğu yüksek rekabet, ikametiniz, yabancı dil vb. olduğunu söylese de, diğerleri gelecekteki işler için başvurunuzu iyileştirmenize yardımcı olabilecek birçok faydalı bilgi sunacaktır.

İkinci olarak, özgeçmişinizi tanıdığınız ve güvendiğiniz insanlara gösterin. CV’nizin etkileyiciliği hakkında, aile üyeleri, arkadaşlar, okul hocaları, kariyer danışmanları yardımcı olabilir.

 2,965 

İlginizi Çekebilir  İçişleri Bakanlığı 95 uzman yardımcısı alacak
Share