Üniversiteye başlamak, beraberinde sadece yeni duygular, yeni arkadaşlıklar değil, aynı zamanda bir dizi seçimle sizi karşı karşıya getirecek. Bazılarının hemen üstesinden gelecek, bazıları için ise zorlanabileceksiniz. İşte zor bir karar aşaması; Konaklama.
Üniversiteye başlamak, beraberinde sadece yeni duygular, yeni arkadaşlıklar değil, aynı zamanda bir dizi seçimle sizi karşı karşıya getirecek. Bazılarının hemen üstesinden gelecek, bazıları için ise zorlanabileceksiniz.
İşte zor bir karar aşaması; Konaklama.
Konaklama, üniversiteye başlamada önemli bir karardır ve bu konuda yaptığınız seçimler ilk üniversite yılınızı etkileyecek düzeyde olabilecektir.
Bazılarımız için seçim basittir, ancak birçoğumuz için o kadar kolay olmayacak.
İşte bazılarımız için zor olan ve aralarından seçim yapabileceğiniz konaklama türlerinin bir listesini hazırladık ve size her birinin olumlu ve olumsuz yönlerini açıklamaya çalıştık. Bu liste, kararınızı vermenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun konaklama türünü seçmenize yardımcı olacaktır.
Üniversite yaşamına başlayan öğrencilere konaklama yönünden bir kaç seçenek var tabii. Ancak, her birinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle son bir karar vermeden önce hepsini değerlendirmek önemlidir.
1) EVDE AİLENİZLE YAŞAMAK
Ekonomik durum yani para genellikle üniversiteye giden birçok insan için bir sorundur ve eğer bu konu önemliyse, o zaman evde ve ailenizin yanında yaşamayı düşünmüş olabilirsiniz. Okulunuza yeterince yakınsanız, işte o zaman iyi bir çözüm var demektir ve bu ise paradan tasarruf anlamını taşıyacaktır.
Bununla birlikte, düşünmeniz gereken bir detay, ev ve okulunuz arası ulaşımın maliyeti olacaktır. Ulaşım için indirimli öğrenci kartları uygun olurken, bir taksi seçimi sizi zora sokacaktır.
Evde yaşamanın bariz bir dezavantajı da var. Bir üniversite ve kampüs deneyimini tam olarak yaşayamayacağınızı hissetme olasılığınızın yüksek olmasıdır.
Elbette, eğer dışarı çıkıyorsanız ve kampüs de yaşayan çok sayıda arkadaş edinmişseniz bu bir sorun olmayabilir. Ancak dikkat edin, üniversitenin ilk yıllarında arkadaş edinmek hiç kolay değil ve hassas bir durumdur.
2) KAMPÜS İÇİ YURTLAR
Konaklama için ideal bir çözüm olarak görünen kampüs içi yurtlar hemen yanı başınızda olan bir konaklama seçeneğidir.
Bu seçimi yapmanın pek çok olumlu yönü var, bunlardan en önemlisi, yurtların fakülte blokları ile dip dibe olması, yani yataktan kalkıp birkaç dakika içinde derslere katılabileceğiniz anlamına geliyor!
Bu tüm üniversiteler için geçerli değildir, ancak kampüs içi yurtlar derslere en yakın seçenektir. Buna ek olarak, birçok insanla tanışma şansınız var. Bu yurtlarda ödemelerinize dahil olan ortak alanlar için temizlik bile sağlıyor ki bu harika bir katkı olabilir.
Kampüs içi yurtlarının iki ana dezavantajı vardır, bunlardan ilki maliyettir. Yaşamak için fakülteye en uygun yer oldukları ve her hizmet ödemeye dahil olduğu için bedeli yüksek olabiliyor.
Bütçenizi belirlemeniz ve ödemelerinizi rahat bir şekilde karşılayabileceğinizden emin olmanız önemlidir.
Diğer bir konu da gürültü. Eğer bundan rahatsız olan biri değilseniz, o zaman bu harika. Ancak sık sık düzenlenen parti ve toplu eğlenceler uykuya dalmanızı geciktirecektir. Bunların hepsi öğrenci hayatının bir parçası, ancak gerçekten rahatsız olan bir tipseniz, başka bir seçeneği düşünmek isteyebilirsiniz.
3) ÖZEL YURTLAR
Öğrenci yaşam kompleksi olarak düzenlenmiş bir oda, popülaritesi artan bir seçenek.
Kampüs içi yurtlara çok benzer bir öğrenci yaşam alanı. Tek başınıza konaklayabildiğiniz gibi tercihi size bırakılmamış oda arkadaşınız olabiliyor. Kendi odanız var ve bir mutfak veya TV olanağı gibi ortak alanları paylaşıyorsunuz. Tabii ancak özel bir şirkete ait.
Bu seçeneği düşünüyorsanız, paranızın karşılığını alacağınızla ilgili biraz araştırma yaptığınızdan emin olun, yani ödemeye dahil olan faturalar, hesaba katmanız gereken maliyetler, tesisteki kuaför, kantin, spor salonu, kafe gibi hizmet noktaları yaşam maliyetini etkiliyor.
Aynı binada diğer üniversitelerden öğrenciler bulabileceğiniz için bu özel yurtlar sosyal çevrenizi genişletmenin harika bir yolu olabilir. Bu seçimi yaparken, hangi ortak alanların mevcut olduğunu ve ayrıca sakinlerin buluşması ve sosyalleşmesi için düzenli aktiviteler veya etkinlikler olup olmadığını kontrol edin.
Fakülte yetkililerinize, üniversitenizde kampüs içi bir yurt yoksa veya sınırlı konaklamaya sahipse, önereceği ve anlaştığı bir özel yurt olup olmadığını da sorabilirsiniz.
Genellikle üniversite kampüsünüze yakın olması iyi bir avantajdır.
Olumsuz taraflar ise, ekstra maliyetler ve birlikte yaşadığınızı seçememek olabilir. Ayrıca uğraşmanız gereken her zamanki karmaşa ve gürültüyü unutmayın.
4) ÖZEL PANSİYON
Üniversitelerin çevresinde, pansiyon kiralayan ve bir evde bir oda tutabileceğiniz çok sayıda ev sahibi vardır. Bu da mutfak, banyo ve yaşam alanları gibi ortak alanları başkalarıyla paylaşacağınız anlamına gelir.
Bu, ikinci yıldan itibaren arkadaşlık gruplarını pekiştirmiş olanlar için ortak bir seçenektir, ancak zaten tanıdığınız insanlarla üniversiteye gitmiyorsanız, özel pansiyon diğer bir ifadeyle öğrenci evi seçeneği riskli bir seçenek olabilir.
Ayrıca, kendinize ait faturalarınız olacak. Bununla birlikte, yurtlardan çok daha ucuzdur ve gerçekten anlaşabildiğiniz bir grup insanlaysanız harika bir yıl geçirebilirsiniz.
Öğrenci evlerinde yaşamayı seven birçok öğrenci var. Ancak bu ilk yıl için inanılmaz derecede yaygın bir seçim değil.
5) BİREYSEL DAİRE
Özgür yaşamak isteyen ve kendi mekanına gerçekten değer veren biriyseniz, o zaman bireysel bir daire düşünmek güzel bir seçim olabilir. Bu, kendi yatma odanız, banyonuz ve oturma alanınız olacağı ve başkalarının karmaşasıyla uğraşmak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir. Ancak, üniversitenizin ilk yılındaysanız, bunun sizi fakülte gruplarından ayırdığını ve arkadaş bulmayı zorlaştırdığını göreceksiniz.
Ancak, bu her zaman böyle değildir ve büyük ölçüde karakter yapınıza bağlıdır. Ayrıca, kendi evinize sahip olmak her zaman paylaşmalı seçeneklerden daha pahalıya mal olacaktır. Ancak bütçe sizin için sorun değilse, o zaman bireysel bir dairenin size okurken rahat yaşama şansı vereceğini görebilirsiniz.
Sonuç olarak, konaklama söz konusu olduğunda başkaları ne yapmaya karar verirse versin, ihtiyaçlarınız için en iyi seçeneği yalnızca siz bilebilirsiniz. Bu, büyük ölçüde, elinizde olan bütçeye, üniversitede ne tür bir yaşam tarzına sahip olduğunuza ve ayrıca karakter yapınıza yani olduğunuz kişinin türüne bağlıdır.
Eğer daha dışa dönük biriyseniz, fakülteye uzak bir konaklama seçeneği, bireysel bir daire sahibi olmak, muhtemelen sizi arkadaş edinmekten alıkoymayacaktır. Kesin olan bir şey var; üniversite yılları hayatınızın en iyi yıllarından olabilir, bu yüzden bu, aldığınız kararlar hakkında iyi düşünmenin ve size en uygun olan seçimleri yaptığınızdan emin olmanın çok önemli olduğunu lütfen unutmayın.
Başkalarının fikirlerini dinlemek, danışmak ve öneri almak iyi olsa da, nihayetinde konaklama biriminde yaşayan siz olacaksınız, bu yüzden yaptığınız seçimlerden memnun olmalısınız.
5,153