Üniversiteye adım atmanın veya bir meslek seçmenin başlangıcında olan gençlerin, otomasyon, robotik, yapay zeka dünyasında kendilerini nasıl geleceğe hazırlayacakları ciddi düşünmeleri gereken bir konu.
Robotik kolların her işin yerini alacağını çok sık duyar olduk.
Günümüz otomasyon dünyası. Otomasyonun durdurulamaz bir yükselişi var ve otomasyon nerdeyse her sektöre girmiş durumda. Robotik kolların her işin yerini alacağını çok sık duyar olduk. Hal böyle olunca işsizliğe mi doğru gidiyoruz sorusu akla geliyor ister istemez. Ancak durun, hemen panik yapmayın…! Her şeye rağmen umut vardır ve her zaman biz insanlar tarafından yapılması gereken roller tabii ki olacaktır.
Meslek ve kariyer planları ‘gelecekleştirilebilir’.
Gençlerin bu otomasyon dünyasında kariyerlerini otomasyona kaptırmamaları elzem görünüyor. Yani, meslek ve kariyer planlarını ‘gelecekleştirilebilir’ kılmaları yönünde iyi düşünmeleri gerekir. Üniversiteye adım atmanın veya bir meslek seçmenin başlangıcında olan gençlerin, bu otomasyon, robotik, yapay zeka dünyasında kendilerini nasıl geleceğe hazırlayacakları ciddi düşünmeleri gereken bir konu.
Tekrar ve benzerlik unsuru olan işler otomasyon ve robotiğe doğru giden işler olacak. Daha güvenli kariyerler ise yüksek bir uzmanlık, empati, algı, anlayış ve insan etkileşimi gerektiren işler olacak.
İleri düzeyde bir empatiye ve harika kişilerarası becerilere ihtiyaç var.
İyi bir empati ve harika kişilerarası beceri gerektiren terapist, ruh sağlığı, sosyal hizmet, beslenme ve meslek hastalığı uzmanlığı, diyetisyenlik gibi mesleklerin otomasyonlaşması muhtemelen olası olmayacak.
Özellikle psikolog mesleğinde insanların zihinsel sağlıklarını anlamak, yalnızca başka bir insanın yapabileceği bir şeydir ve otomasyonlaşması mümkün görünmüyor.
İnsanlarla iyi etkileşim gerektiren yönetim, sağlık, eğitim, sosyal medya uzmanlığı otomasyonlaşması çok düşük olan kariyerler arasında görünüyor.
Otomasyonlaşmanın sizi yutmasına izin vermeyin.
Gelecekte otomasyonlaşmanın sizi yutmasını istemiyorsanız stratejik düşünme, akıllı plan ve analiz yapma yeteneği ön planda olacak. Ayrıca, sezgisel yeteneğe, akıl yürütme, etkili idare ve diplomasi yeteneğine ve kreatif düşünce yapısına sahip olmanız önem kazanacak.
Sonuç olarak, otomasyonun rutin rolleri devralmasıyla, empati, sezgi ve anlayış gerektiren işler artacak ve talep görecek.
3,705